Bu benim idolum ne demek ?

Sena

New member
“Bu Benim İdolüm” Ne Demek? Günlük Hayatta Gerçek Karşılığı

İnsanların diline son yıllarda iyice yerleşen bir ifade var: “Bu benim idolüm.” Dışarıdan bakınca basit bir söz gibi duruyor ama işin içine biraz girince, bunun sadece bir beğeni cümlesi olmadığını görmek zor değil. Bu ifade, çoğu zaman bir hayranlıktan daha fazlasını, bir yön arayışını, bir ölçü alma ihtiyacını ve bazen de kişinin kendi hayatına dair kurduğu sessiz bir karşılaştırmayı anlatır.

Gündelik hayatın içinde, özellikle sosyal medya ve popüler kültürün etkisiyle bu tür ifadeler daha sık kullanılır oldu. Ama mesele sadece birini sevmek ya da takip etmek değil. “İdol” dediğimiz şey, kişinin gözünde bir tür referans noktası haline gelir. Yani “ben olsam nasıl yapardım?” sorusuna cevap ararken, zihnin otomatik olarak yöneldiği kişi olur.

İdol Kavramı Sadece Ünlülerden mi Oluşur?

Çoğu insan idol denince ünlü bir şarkıcıyı, futbolcuyu ya da sosyal medyada öne çıkan birini düşünür. Fakat gerçek hayatta durum biraz daha farklıdır. İdol dediğimiz şey her zaman uzakta, parlayan bir figür olmak zorunda değildir.

Bazen bir usta olur bu kişi; yıllardır aynı dükkânı döndürüp işini düzgün yapan, müşterisini tanıyan, sözünü tartarak konuşan biri. Bazen bir öğretmen, bazen de zor şartlarda ailesini ayakta tutan sıradan bir insan. Yani idol kavramı, aslında kişinin hayatla kurduğu ilişkiye göre şekillenir.

Bir esnafın gözünden bakıldığında mesele daha da netleşir. İnsan, iş yaparken sürekli örnek arar. “Bu işi en düzgün kim yapıyor?”, “Kim müşteriyi kaybetmeden sürdürüyor?”, “Kim ayakta kalmayı başarıyor?” gibi sorular aslında idol seçiminin sessiz başlangıcıdır.

“Bu Benim İdolüm” Demek Ne Anlama Gelir?

Bu cümle, çoğu zaman bir hayranlık ifadesi gibi görünür ama içinde üç ayrı katman taşır:

İlk katman, beğenidir. Kişi birini görür, yaptığı işi, duruşunu, başarısını takdir eder.

İkinci katman, karşılaştırmadır. İnsan farkında olmadan kendi hayatıyla o kişinin hayatını yan yana koyar. “O nasıl yapıyor, ben nasıl yapıyorum?” sorusu burada devreye girer.

Üçüncü katman ise yön tayinidir. Yani kişi, o insanı sadece izlemekle kalmaz, kendi davranışlarına da küçük küçük yön vermeye başlar.

Bu yüzden “idol” dediğimiz şey, sadece uzaktan bakılan bir figür değildir. Aynı zamanda kişinin kendi hayatına dokunan bir referans sistemidir.

Günlük Hayatta İdol Etkisinin Görünmeyen Yüzü

İşin en ilginç tarafı, idol etkisinin çoğu zaman fark edilmeden yaşanmasıdır. Bir insan bir ustayı izlerken “ben de böyle yapmalıyım” demiyorsa bile, davranışlarını zamanla ona benzetmeye başlar. Bu bilinçli bir kopyalama değildir; daha çok zihnin pratik öğrenme şeklidir.

Mesela bir dükkân sahibini düşünelim. Müşteriye yaklaşımı sakin olan, gereksiz konuşmayan, işini hızlı ama temiz yapan birini gördüğünde, bu tarz bir çalışma düzeni zihinde yer eder. Zamanla kendi işinde de aynı dengeyi kurmaya çalışır. İşte bu noktada idol dediğimiz kavram, teoriden çıkıp pratik bir modele dönüşür.

Aynı durum gençler için de geçerlidir. Birini idol olarak görmek, sadece onun videolarını izlemek değil, onun disiplinini, çalışma şeklini ve hayata yaklaşımını içselleştirmeye çalışmaktır. Ancak burada kritik bir nokta vardır: sağlıklı idol seçimi.

Sağlıklı İdol Seçimi ve Yanlış Yönlenme

Her etkileyici görünen insan, doğru bir örnek olmayabilir. Günümüzde özellikle sosyal medya, hızlı parlayan ama derinliği olmayan figürleri öne çıkarabiliyor. Bu yüzden idol seçimi bilinçsiz yapıldığında, sonuç dağınık olur.

Sağlıklı bir idol, sadece “başarılı” olan değil, aynı zamanda o başarıyı nasıl elde ettiğini gösterebilen kişidir. Emek, sabır ve istikrar görmeden yapılan seçimler genelde yüzeyde kalır.

Bir esnaf mantığıyla düşünürsek, dışarıdan parlak görünen ama içi boş bir sistem uzun vadede tutmaz. Aynı şey insanlar için de geçerlidir. Birini idol olarak görmek, onun sadece sonuçlarına değil, sürecine de bakmayı gerektirir.

Toplum İçinde İdol Algısının Değişimi

Eskiden idol kavramı daha sınırlıydı. İnsanlar genelde yakın çevresindeki başarılı kişileri örnek alırdı. Şimdi ise dünya küçüldü. Bir tıkla başka ülkedeki bir insanın hayatına ulaşmak mümkün.

Bu durum iyi mi kötü mü sorusu tek yönlü cevaplanamaz. Çünkü bir yandan ilham kaynakları çoğaldı, diğer yandan kıyas baskısı arttı. İnsanlar artık sadece kendi çevresindekiyle değil, dünyanın başka yerindeki başarılarla da kendini ölçmeye başladı.

Bu da “idol” kavramını daha karmaşık hale getirdi. Artık idol sadece örnek alınan kişi değil, aynı zamanda kişinin kendi motivasyonunu etkileyen bir güç haline geldi.

Gerçek Hayatta İdolün Karşılığı

İşin en net görüldüğü yer günlük hayattır. Bir insan sabah dükkanını açarken, düzenli çalışmayı seçerken, müşteriye saygılı davranırken aslında bir yerlerden aldığı örnekleri uygular. Bu örnekler bazen bilinçlidir, bazen de fark edilmeden edinilmiştir.

Bir insanın “ben böyle biri olmak istiyorum” demesi ile “ben böyle birine benzemeye çalışıyorum” demesi arasında ince ama önemli bir fark vardır. İlki hedefi, ikincisi süreci anlatır. İdol kavramı tam da bu ikisinin arasında durur.

İyi seçilmiş bir idol, kişiyi motive ederken aynı zamanda ayakta tutar. Yanlış seçilmiş bir idol ise sadece geçici bir heves bırakır.

İçsel Denge ve Gerçekçi Bakış

Son olarak, idol meselesini abartmadan ama küçümsemeden ele almak gerekir. Hiç kimse kusursuz değildir ve hiçbir insan başka bir insanın birebir kopyası olmak zorunda değildir.

Buradaki asıl mesele, birini tamamen taklit etmek değil, ondan doğru parçaları alabilmektir. İşin özü budur. İnsan kendi yolunu yürürken, başkalarının tecrübelerinden faydalanır. Ama yönü yine kendisi belirler.

İşte “bu benim idolüm” ifadesi de tam olarak bu denge üzerinde durur. Bir yandan hayranlık, bir yandan öğrenme isteği, bir yandan da kendi yolunu kurma çabası aynı cümlede birleşir.