Birey olmak için neler yapmalıyız ?

Baris

New member
“Birey Olmak Kolay mı Sandın? Kahve İçip Kendini Bulma Fantezisine Son!”

Forumda her hafta aynı soru dönüp duruyor: “Birey olmak için ne yapmalıyız?”

Cevap basit gibi görünüyor ama değil; çünkü sabah kendini “özgür ruh” sanıp akşam algoritmanın sana önerdiği videolarla ağlayan bir varlık için birey olmak, biraz da iç yazılım güncellemesi gibi bir şey.

Geçen gün bir arkadaşım dedi ki: “Ben artık kendim olmak istiyorum.”

Tam o sırada telefonuna gelen bildirim: “Eski sevgilin hikayeni görüntüledi.”

İşte birey olma yolculuğu tam olarak böyle başlıyor: büyük niyetler, küçük bildirimler.

---

1. KENDİNİ TANIMAK: ‘BEN KİMİM?’ SORUSUNUN KVKK’LI VERSİYONU

Birey olmanın ilk adımı kendini tanımak. Ama bu öyle Instagram biyografisine “ruh gezgini” yazmakla olmuyor.

Psikoloji araştırmaları (özellikle Carl Rogers’ın hümanist yaklaşımı) diyor ki: İnsan, kendi deneyimlerini fark edip kabul ettiğinde daha “otantik” hale geliyor. Yani birey olmak, aslında içsel bir dürüstlük işi.

Ama dürüstlük zor. Çünkü insan kendine karşı bile pazarlık yapabiliyor:

“Ben tembel değilim, sadece enerji tasarruf modundayım.”

“Erken kalkamıyorum çünkü evren bana hazır değil.”

Burada mizah bir savunma mekanizması ama aynı zamanda farkındalık kapısıdır. Kendine gülebiliyorsan, kendine yaklaşmaya başlamışsındır.

---

2. STRATEJİ Mİ? EMPATİ Mİ? YOKSA “İKİSİNİN ORTA YAŞ KRİZİ” Mİ?

Toplum genelde insanları iki kutba sıkıştırır: “stratejik düşünenler” ve “duygusal olanlar.” Oysa gerçek hayat Excel tablosu değil.

Birey olmak, hem çözüm üretmek hem de insanları anlamaktan geçer. Yani bir yandan “bu sorunu nasıl optimize ederim?” diye düşünürken, diğer yandan “bu insan neden böyle hissediyor?” sorusunu da sorabilmek.

Bir örnek:

Bir kişi iş yerinde problem çözerken süreci analiz eder, riskleri hesaplar, plan yapar.

Başka biri aynı süreçte ekibin motivasyonunu, iletişim kopukluğunu ve duygusal yükünü fark eder.

Bunlar cinsiyetle değil, karakter ve deneyimle ilgilidir. Bazı insanlar çok yönlüdür; hem sistem kurar hem insanı unutmamaya çalışır. Birey olmak da zaten bu çeşitliliği kabul etmekle başlar.

---

3. DIŞ SESLERİ KIS, İÇ SESİ BUL (AMA “İÇ SES” SPOTIFY ÇALMA LİSTESİ DEĞİL)

Modern çağın en büyük problemi: Herkesin bir fikri var.

Aile, arkadaşlar, sosyal medya, algoritmalar… Hepsi sana “nasıl olman gerektiğini” söylüyor. Birey olmak ise bu sesleri tamamen susturmak değil, kimin ne kadar konuşacağını ayarlamak.

Bir nörobilim araştırmasına göre (kısaca özetle): İnsan beyni sosyal onaya çok duyarlı. Yani “beğenilme” hissi dopamin salgılatıyor. Bu yüzden çoğu kararımız aslında başkalarının beklentileriyle şekilleniyor.

Ama kritik soru şu:

“Ben bunu gerçekten istiyor muyum, yoksa alkış almak mı hoşuma gidiyor?”

Bu soruyu sormaya başladığın an, bireysellik kapısı aralanır.

---

4. HATA YAPMA LÜKSÜ: MÜKEMMEL OLMAYANLAR KULÜBÜ

Birey olmak, kusursuz olmak değil. Hatta tam tersi: yanlış yapabilme cesaretidir.

Birçok insan “doğru kararı” beklerken hayatı erteler. Ama gerçek şu: Doğru karar çoğu zaman sonradan “doğru” olur.

Bir kullanıcı forumda şöyle demişti:

“Hayatımda en çok öğrendiğim şey, yanlış yaptıklarım oldu.”

Bu çok klişe görünür ama doğrudur. Deneyim dediğimiz şey, hata biriktirme sanatıdır. E-E-A-T açısından bakarsak (deneyim, uzmanlık, otorite, güvenilirlik), gerçek uzmanlık kitaplardan değil, yaşanmışlıklardan da beslenir.

---

5. SOSYAL MEDYA VE ‘KENDİN OL’ TİYATROSU

İronik olan şu: Herkes “kendin ol” diyor ama kimse kendisi değil gibi.

Filtreli hayatlar, planlı spontane anlar, yapay mutluluklar… Birey olma çabası bile performansa dönüşmüş durumda.

Bir an durup düşün:

Paylaştığın şey mi sensin, yoksa göstermek istediğin şey mi?

Birey olmak burada devreye giriyor: Görünmek değil, var olmak.

---

6. KENDİ HARİTANI ÇİZMEK: KOPYA DEĞİL ORİJİNAL SÜRÜM

Birey olmak, başkasının rotasını takip etmek yerine kendi navigasyonunu açmaktır. Ama bu navigasyon bazen “yeniden hesaplanıyor” diye takılır.

Bu çok normal. Çünkü kimse hazır bir haritayla doğmuyor. İnsan, yürüdükçe yol oluşuyor.

Burada önemli olan şu:

Başkalarının yollarını görmek

Ama sadece ilham almak

Kopyalamamak

Çünkü kopya hayatlar, genelde “neden mutlu değilim?” sorusuyla biter.

---

SON SORU (FORUMUN KLİŞE AMA GEREKLİ KISMI)

Eğer bir gün tüm dış sesler sessiz kalsa, sadece sen kalsan…

Hâlâ aynı kararları verir miydin?

Yoksa bazı şeyleri sadece “alışkanlık” olduğu için mi yapıyorsun?

Birey olmak bir varış noktası değil, sürekli güncellenen bir sistem. Bazen çöküyor, bazen yeniden başlıyor, bazen de sürpriz şekilde çok iyi çalışıyor.

Ama en önemlisi şu:

Kendi sistemini kurmaya cesaret edebiliyor musun?