Marmara Denizi’nde sarsıntı uyarısı

RAM

New member
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi’nde beklenen İstanbul sarsıntısıyla ilgili tedbirlerin bir an evvel alınması gerektiğini söylemiş oldu. Oruç Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun uzunca bir müddetdir yıkıcı bir sarsıntı üretmediğini söyleyerek, “Beklenen İstanbul sarsıntısı derken, Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kollarının uzunca bir müddetdir yıkıcı bir zelzele üretmediğini anlıyoruz aslında ve bu bizi korkutuyor açıkçası. 1500’lü yıllar ve 1755 ve 1894 yılından daha sonra günümüze kadar geldik. Marmara Denizi içerisinde 6,9’dan büyük bir yıkıcı zelzelenin olma mümkünlüğünü artık çok yüksek görüyoruz. ötürüsıyla bu sessizlik bizi korkutuyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Bülent Oruç Fotoğraf: DHA

Oruç fayın Adalar ve Ganos kollarına da dikkat çekerek şu biçimde konuştu:

“Birkaç yıl evvel Silivri’de 5.8 orta büyüklükte bir zelzele meydana gelmişti. Bunu orta Marmara koluna mahsus bir sarsıntı olarak yorumladım ben. Asıl sessizliğini koruyan Adalar ve Ganos koludur. Adalar kolu 1894, Ganos 1912 yılında yıkıcı zelzelesi üretmiştir. Bunlar periyodik zelzeleler değil. Ancak Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kolları epey fazla deforme oluyor. Batıya gerçek geldikçe kayma suratı epey artıyor. Kayma suratının arttığı fazlaca fazla deformenin olduğu kabuksal ortamda yıkıcı zelzele beklersiniz. Biz genç etkin tektonik jenerasyon içerisindeyiz. Burada kayma suratı yüksek olan fay zonu içerisinde yaşıyorsak yıkıcı zelzelenin hayli fazla uzamamasını düşünmek gerekir. Onun için elimizde Vilayet Afet Risk Azaltma Planı’ndan diğer silahımız yok. İRAP’ın aksiyonlarını gerçek bir biçimde hayata geçirmemiz lazım.”

Oruç kelamlarının devamında, “Bu içeriğin kağıt üzerinde kalmaması için hareketlerin hayata geçmesi gerekiyor” ihtarında bulundu.

DHA / HT,ET